Bedrijfsinfo

Christiaan Seuren

Seuren, boomkwekerij sinds 1838

De naam Seuren is in het Noord-Limburgse rozendorp Lottum al ruim anderhalve eeuw een begrip. Sinds 1838 is de kunst van het boomkweken, met rozen als een belangrijke specialisatie, van vader op zoon overgegaan. In de loop der jaren ontwikkelde zich naast de kwekerij een bloeiende "inter" nationale handel. 

Landbouwer Johannes Seuren was in 1838 een van de eerste Lottummers, die als aanvulling op het toen karige inkomen begon met de teelt van vruchtbomen. Zoon Christiaan nam, na het overlijden van zijn vader in 1858, op twintigjarige leeftijd, het bedrijf over

Sjeng, Frans en Fons

Frans, Sjeng en Fons

In de tachtiger jaren werden de bomen niet meer alleen in Limburg verkocht, maar ook geleverd aan afnemers in de provincies Gelderland, en Noord-Brabant, alsmede in Duitsland.
Omstreeks die tijd namen de zoons van Christiaan, Frans, Sjeng en Fons Seuren, de kwekerij over. In de jaren die volgden werd de kwekerij verder uitgebouwd. Naast de teelt van vrucht -en laanbomen, sierheesters en coniferen, ging de rozenteelt een belangrijke plaats innemen. Ook de export groeide. Rozen werder nu de hoofdteelt op het familiebedrijf Seuren, waar inmiddels ook de vier zoons van Sjeng namelijk Jan, Chrit, Fons en Ruud meewerkten. Behalve de rozenteelt was er ook coniferenteelt en bos -en haagplantsoen.

Jan, Chrit, Fons en Ruud

4de generatie

In 1958 namen de vier broers de zaak over en trok de oude generatie zich geleidelijk terug. De kwekerij werd in de daarop volgende jaren verder uitgebouwd en oude gebouwen en kassen werden vervangen door nieuwe. In 1969 werd een nieuw terrein gekocht van ruim 18 hectare. In 1980 werd besloten om daar opnieuw te bouwen. Dit keer een veel grotere pakloods met koelruimte en kantoor, geheel aangepast aan de modernste eisen. In de zeventiger jaren was de rozenomzet reeds gestegen tot anderhalf miljoen stuks. Daarnaast werd veel bos- en haagplantsoen geleverd. Omstreeks 1976 begonnen de gebroeders Seuren met de containerteelt die geleidelijk werd uitgebreid.
De export kreeg een zwaarder accent en omvat thans 90% van de eigen productie. Anno 2009 bedraagt de rozenafzet ruim 2 miljoen stuks.

John, Piet, Rob en Stan

5de generatie

Begin 1987 was de beurt aan de vijfde generatie. De vier zonen van Jan Seuren, John, Peter, Rob en Stan namen het roer over. Zei hebben het bedrijf doen uitgroeien tot het huidige niveau, waarbij het machinepark werd gemoderniseerd en de containerteelt verder werd geïntensiveerd. In de jaren 90 kwam de kuipplanten afdeling erbij die zich momenteel in Venlo bevindt. Hier worden jaarlijks ruim 80 duizend stuks kuipplanten gekweekt. 
Vandaag de dag omvat het arsenaal van Gebr Seuren ruim 53 hectare, onderverdeeld in 39 ha. rozen, 9 ha. coniferen in de volle grond en 5 ha. containerteelt. Er wordt thans geëxporteerd over de hele wereld. Een uiterst gemotiveerd 25 man sterk team (inclusief directie), dat in het hoogseizoen tot 50 medewerkers uitgroeit, bouwt nu verder aan de toekomst van dit gezonde familie bedrijf. Meer dan 170 jaar lang hebben vakmanschap, productkwaliteit en service de basis gevormd voor de bedrijfsvoering. John, Rob, Peter en Stan zullen er samen met hun vakkundige medewerkers voor zorg dragen dat u de komende decennia op topkwaliteit in product en dienstverlening kunt rekenen.

6de generatie

6de generatie

 

Sinds Januari 2017 is de 6de generatie aan zet. De dochter van oud directeur John Seuren, Suzanne Verhaegh-Seuren heeft het 180 jarige familiebedrijf overgenomen. Na ruim 15 dienstjaren binnen de organisatie was het tijd voor de volgende stap. 

Naast kuipplanten en coniferen is het areaal rozen nog altijd de grootste teelt voor de Gebr Seuren. Sinds juni 2018 is de afdeling coniferen geheel vernieuwd. De overname van kwekerij Coen Kessels zorgt ervoor, dat er een geheel nieuw assortiment van meer dan 130 verschillende coniferen worden geteeld door de Gebr Seuren. Met 20 vaste medewerkers groeit het familie bedrijf uit tot een echte plant specialist ,die wereldwijd exporteert.